شقاق در کودکان

بواسیر بواسیر بیماری است که در بافت های سیاهرگی مجرای نشیمنگاه ظاهر می شود. در حالت عادی این رگها مثل بالشتکی ترکیبی از مجرای سرخرگی – سیاهرگی و

همه چیز درباره بواسیر از کلینیک سامان

بواسیر بیماری است که در بافت های سیاهرگی مجرای نشیمنگاه ظاهر می شود. در حالت عادی این رگها مثل بالشتکی ترکیبی از مجرای سرخرگی – سیاهرگی و بافت پیوندی، کار کنترل مدفوع را برعهده دارند، ولی هرگاه این رگ ها تورم داشته باشند بواسیر اتفاق می افتد.

عکس بواسیر

بواسیر چیست؟

بواسیر بیماری است که در بافت های سیاهرگی مجرای نشیمنگاه ظاهر می شود. در حالت عادی این رگها مثل بالشتکی ترکیبی از مجرای سرخرگی – سیاهرگی و بافت پیوندی، کار کنترل مدفوع را برعهده دارند، ولی هرگاه این رگ ها تورم داشته باشند بواسیر اتفاق می افتد.

بواسیر را به شمع تشبیه کرده اند. رگ های متورم در مقعد و رکتوم پایینی، شبیه به وریدهای واریسی دیده می شوند. این بیماری علت های متعددی دارد. بسیاری از علت های آن ناشناخته هستند. ممکن است بر اثر تنش در حرکات روده یا افزایش فشار بر روی این رگ ها در زمان بارداری ایجاد شود. بواسیر ممکن است در داخل رکتوم قرار گیرد که به آن بواسیر داخلی می گویند، یا اینکه ممکن است در زیر پوست در اطراف آنوس ایجاد شود که به آن بواسیر خارجی می گویند.

بواسیر جمع کلمه باسور است. بواسیر ها انواع مختلفی دارند و به بواسیر داخلی، خارجی و لخته ای تقسیم می شوند.

بواسیر بیماری شایعی است که تقریبا از هر چهار نفر بزرگسال سه نفر در زمان های مختلف سنی به آن مبتلا می شوند. گاهی اوقات با خارش، درد و خونریزی نیز همراه است.

گاهی اوقات ممکن است یک لخته در بواسیر ایجاد شود که به آن بواسیر لخته ای یا بواسیر ترومبوز می گویند. این انواع بواسیر خطرناک نیستند، ولی می توانند بسیار دردناک باشند و گاهی اوقات نیاز به تخلیه و برداشتن کامل دارند.

خوشبختانه امروزه روش های خوبی برای درمان بواسیر از جمله درمان بواسیر با لیزر و جراحی در دسترس همه است. بسیاری از افراد می توانند آن را با روش های خانگی و با تغییر سبک زندگی خود کنترل و آرام کنند.

علت بواسیر چیست؟

علت بواسیر چیست؟

علت بواسیر و نشانه های بواسیر ممکن است شامل موارد زیر باشد:

• خونریزی بدون درد در هنگام حرکت روده. ممکن است در هنگام دفع مدفوع مقدار کمی خون مشاهده کنید.
• خارش یا سوزش در ناحیه مقعد
• درد یا ناراحتی
• متورم شدن اطراف مقعد
• ایجاد توده ای در نزدیکی مقعد که ممکن است حساس یا دردناک باشد. (احتمال خونریزی ترومبویی وجود دارد)

 

علت بواسیر و نشانه های بواسیر معمولا به محل ایجاد آن بستگی دارد.

بواسیر داخلی: این نوع از بواسیر در داخل رکتوم قرار دارد و شما معمولا نمی توانید این بواسیر را ببینید یا احساس کنید و به ندرت با درد و ناراحتی همراه است. ولی در هنگام عبور مدفوع و فشاری که به این ناحیه وارد می شود باعث سوزش و در برخی مواقع باعث خونریزی می شود.

گاهی اوقات فشار آوردن می تواند از طریق بازوی مقعدی به بواسیر داخلی وارد شود که این بواسیر به بواسیر پیشانی یا پرولاپس شناخته شده است و می تواند درد و تحریک زیادی با خود به همراه داشته باشد.

بواسیر خارجی: این نوع بواسیر در اطراف مقصد ظاهر می شود. هنگام تحریک با خارش یا خونریزی همراه است.

بواسیر ترومبوز: گاهی اوقات در بواسیر خارجی ممکن است خون جمع شود و یک لخته (ترومبوز) به وجود بیاورد که می تواند باعث درد شدید، تورم، التهاب و ایجاد یک توده سخت در نزدیکی مقعد شود.

چه زمانی نیاز به دیدن یک دکتر دارید؟

خونریزی در هنگام تحریک روده شایع ترین نشانه بواسیر است. این زمانی است که باید پزشک شما را معاینه فیزیکی کند و برای تایید بواسیر، سایر آزمایش ها را انجام دهد و بیماری را به صورت کاملا تخصصی تایید و تشخیص دهد تا روش درمان بواسیر در زمان مناسب مشخص شود.

فرض کنید که بر اثر بواسیر خونریزی مقعدی دارید، به ویژه اگر سن تان بیشتر از 40 سال باشد. خونریزی رکتال ممکن است با سایر بیماری ها، از جمله سرطان کولورکتال و سرطان مقعد اتفاق بیفتد. در صورتی که خونریزی شما همراه با تغییرات مشخصی در عادات تحریک روده باشد، یا اگر مدفوع شما تغییر رنگ و درجه غلظت غیرطبیعی داشته باشد، باید با پزشک خود مشورت کنید. این نوع مدفوع می تواند نشانه خونریزی زیاد در ناحیه های دیگر دستگاه گوارش شما باشد.

اگر مقدار زیادی خونریزی مقعدی، سرگیجه، سردرد یا ضعف دارید، هر چه زودتر به اورژانس یا کلینیک سامان مراجعه کنید.

آیا بواسیر ارثی است؟

ژن ها با کدهای دستورالعملی خود عوامل اصلی انتقال دهنده مواد ارثی هستند که به منزله طرحی برای گسترش سلول ها و سیستم های بدن عمل می کنند. ژن ها می توانند بیماری های ارثی را با خود حمل کنند و از نسلی به نسلی دیگر انتقال بدهند. دانشمندان بر این باور هستند که بیماری های خاصی مثل آلزایمر، افسردگی، بیماری قلبی، سکته مغزی، دیابت، پوکی استخوان و سرطان های پستان، تخمدان، روده بزرگ، پروستات و پوست ارثی هستند و می توانند به نسل های بعدی نیز منتقل شوند. در این میان آنچه افراد را نگران می کند این است که آیا بواسیر نیز می تواند به صورت ارثی و وراثتی از فردی به فرد دیگر منتقل شود.

بواسیر بیماری است که بر اثر تورم رگ های خونی در مقعد ایجاد می شود و می تواند علت های مختلفی مثل پیری، یبوست، اسهال، بارداری، چاقی، رژیم غذایی نامناسب و عادت های نادرست رزومره داشته باشد. همه این علت ها منجر به ایجاد تنش و فشار بر روی مقعد بیمار شده و گشادی رگ های مقعد را باعث می شود.

تا به حال دلیلی بر اینکه وراثت باعث ایجاد بواسیر می شود گزارش نشده است. ولی درباره اینکه می تواند به منزله یک عامل کمک کننده عمل کند، با شک و تردیدهای جدی روبه رو است. عروق تضعیف شده می توانند به آسانی آسیب ببینند و در نواحی موردنظر منتشر شده و باعث بواسیر ارثی شوند.

درباره بیماری های وراثتی تا به حال موارد پیشگیری بیان نشده است، ولی می توان از بروز خود بواسیر در مراحل ابتدایی پیشگیری کرد. اگر شما می دانید که از نظر ژنتیکی استعداد مبتلا شدن به بواسیر را دارید، بهتر است زودتر دست به کار شوید و موارد پیشگیری این بیماری را اجرا کنید تا به این بیماری مبتلا نشوید. خوشبختانه روش های درمان بواسیر بسیار خوبی وجود دارد و به راحتی در دسترس همه است.

آیا بواسیر ارثی است؟

آیا بواسیر باعث سرطان می شود؟

یکی از نشانه های بواسیر خونریزی است. البته خونریزی بیشتر مربوط به بواسیرهای داخلی است. این بواسیرها اکثرا با درد همراه می باشند مگر اینکه به اندازه ای بزرگ شده بانشد که به بیرون از مقعد کشیده شوند و به هیچ وجهی به داخل رانده نشوند. ولی در بواسیرهای خارجی، به ویژه در صورتی که خون در آن ها به صورت لخته (ترومبوز) در بیاید بیش از اندازه دردناک خواهد بود.

اشتباه رایجی که در بین عموم وجود دارد این است که سرطان را با بواسیر یکی می گیرند. در حالی که بواسیر اصلا بیماری سرطانی نیست. ولی سرطان هایی وجود دارند که با بواسیر اشتباه گرفته می شود. مثلا بیمار در پیش خودش فکر می کند که بواسیر دارد و نیازی به پزشک ندارد و خودش رفته رفته درمان می شود. در حالی که ممکن است این مورد اصلا ربطی به درمان بواسیر نداشته باشد و توده ای سرطانی باشد که در ناحیه مقعد نمایان شده است.

به همین خاطر اگر در ناحیه مقعد خونریزی یا دردی احساس شود باید هر چه زودتر برای تشخیص درست بواسیر و سایر بیماری های نشیمنگاهی مانند شقاق مقعدی و فیستول به پزشک مراجعه کنید تا احتمال سرطان بررسی شود و تشخیص درستی از بیماری به دست آید. پس به یاد داشته باشید که ممکن است سرطان خودش را در قالب و نشانه های بواسیر بروز دهد، عکس العمل مناسب و به هنگام شما می تواند درمان آن را قطعی تر کند.

مورد دیگری که باید به آن توجه کنید این است که بواسیر با سرطان روده متفاوت است. بواسیر و سرطان روده نشانه های یکسانی دارند و در هر کدام درد مقعد و خونریزی وجود دارد. درست است که افراد زیادی در طول زندگی خود به بواسیر مبتلا می شوند ولی افرادی که به سرطان روده مبتلا می شوند اندک هستند. چیزی که نگران کننده است این است که نشانه های سرطان روده و بواسیر که با هم یکی هستند باعث تشخیص نادرست بیماری شود.

ممکن است بیمار مبتلا به سرطان روده شده باشد و به خاطر نشانه های یکسان فکر کند که بواسیر دارد و کار چندانی برای برطرف کردن و مداوای آن انجام ندهد. پس بهتر است نشانه های هر دو بیماری را به صورت دقیق بدانید و در زمان مناسب به فکر درمان باشید.

  • بواسیر با خارش یا ایجاد بر آمدگی های نرم در کناره های مقعد همراه است.
  • بعد و قبل از دفع مدفوع احساس ناراحتی در شما ایجاد می شود.
  • در مقعد خونریزی یا لخته شدن خون وجود دارد.
  • بر آمدگی ای از داخل مقعد خارج می شود و بعد از دفع مدفوع به درون کشیده نمی شود.
  • احساس سنگینی و کشیدگی در کناره های مقعد دارید.

هر کدام از موارد بالا از جمله نشانه های بواسیر هستند که در صورت مشاهده باید نسبت به روش های درمان بواسیر و مداوا اقدام کنید. ولی سرطان روده نیز نشانه های ویژه ای برای خود دارد که آنها را در زیر می بینید.

در سرطان روده مقعد خونریزی دارد و در مدفوع خون دیده می شود. (مشاهده خون در مدفوع)

  • معده با دردهای پی در پی مواجه است و یا برآمدگی هایی در معده احساس می کنید.
  • عادت های روده شما مثل یبوست و اسهال با تغییرات غیرطبیعی همراه است.
  • به صورت ناگهانی وزن شما کم می شود.
  • خستگی، سرگیجه یا کاهش نفس بدون هیچ علتی می توانند از نشانه های سرطان روده در شما باشند.

شما هر کدام از نشانه های بالا را در بدن خود مشاهده کردید، می توانید از طریق فرم تماس با ما مشکل خود را با ما در میان بگذارید تا هر چه زودتر نسبت به درمان شما اقدام شود.

تاریخچه بواسیر

اولین بار این بیماری در یک پاپیروس مصری که به سال ۱۷۰۰ قبل از میلاد برمی گردد دیده شد. در این نوشته قدیمی سفارش هایی برای درمان بواسیر شده است: “… باید دستور تهیه یک دارو، یک مرهم بسیار قوی و محافظت‌کننده را بدهی؛ برگ‌های اقاقیا و خاک را ساییده و با هم بپز. یک پارچه کتانی را به این ماده آغشته کن و در مقعد بگذار، با این کار بیمار فوراً درمان می‌شود.”

«در سال ۴۶۰ پیش از میلاد، نوشته های بقراطی از شیوه درمانی سخن می گوید که خیلی شبیه روش امروزی یعنی بند آوری توسط نوار لاستیکی است» و بواسیر را هم به همین شیوه با سوراخ کردن آن توسط یک سوزن و بخیه کردن آن با نخی ضخیم و پشمی می ‌توان مداوا کرد و دست نزنید تا خودشان بیفتند و همیشه یکی از این ‌ها در پشت بیمار باشد؛ و هنگامی که بیمار درمان شد اجازه دهید تا یک دوره گیاه خریق سفید (hellebore) استفاده کند.

احتمالاً بواسیر در کتاب مقدس هم وصف شده‌ است. سلسیوس (۲۵ پیش از میلاد – ۱۴ میلادی) شیوه های بندآوری و برش را توضیح داده ‌است و دردها و نتایج احتمالی ناشی از این عمل ‌ها را توصیف داده است.

جالینوس باور داشت که باید ارتباط بین سرخرگ ‌ها و سیاهرگ‌ها را قطع کرد، چرا که به باور او این کار هم درد را کم می کند و هم توسعه فساد عضو را کاهش می دهد. سوشروتا سمهیتا (قرن چهارم تا پنجم میلادی) هم نظری همانند بقراط داشت، با این تفاوت که بر بهداشت زخم اهمیت زیادی قایل می شد.

در سده سیزدهم میلادی، جراح های اروپایی مانند لانفرانک میلانی، گای دو شاولیاک، هنری دو ماندویل و جان آردینی پیشرفت ‌ها و تحولات بزرگی در شیوه های جراحی ایجاد کردند. به کار گیری از کلمه بواسیر در زبان انگلیسی، اولین بار در سال ۱۳۹۸ میلادی دیده می شود و برگرفته از کلمه “emorroides” مربوط به فرانسوی کهن است که آن هم اقتباسی از کلمهٔ لاتین “hæmorrhoida -ae” است که این واژه هم خودش از کلمهٔ “αἱμορροΐς” در یونانی به معنی “مسئول تخلیه خون” و از ریشه “αἷμα” به معنی خون است.

درباره بواسیر و راه های درمان آن بیشتر بخوانید.

چگونه بواسیر از بین می رود؟

چگونه بواسیر را برطرف کنیم؟

چگونه بواسیر را تشخیص دهیم؟

چگونه بواسیر می گیریم؟

از کجا بفهمیم که بواسیر داریم؟

درمان بواسیر خفیف

+ نوشته شده در  شنبه 21 مهر 1397ساعت 1:04  توسط سهیل